tiistai 30. elokuuta 2011

Ja mitä siitä sitten voi tehdä? Eli tattimaniaa..

Sieniaika! Ja huikean hyvä tattivuosi.
Tunnin pikapyörähdys lähimetsässä toi kotiin tällaisen sadon. Kantarellit löysivät itsensä jo samana päivänä keitosta, mutta tatit raijasin putsattuina kotiin ja kuivasin niin ison osan kuin uuniin sain mahtumaan.

Äidin ohjeistus menee suurinpiirtein näin; Tatit kannattaa kuivatusta varten siivota hyvin ja leikata ohuiksi siivuiksi, jotka sitten levitetään pellille vieriviereen ja kuivatetaan kiertoilmauunissa 90 asteessa, luukku auki yön yli. Eli n. 8-9h. Tatit ovat valmiita kun ne raksahtavat kahtia ilman sitkeyttä, ja näyttävät suurinpiirtein tältä.Vasemmalla tuore, ja oikealla kuivattu versio.

Valmiit "tattisipsit" säilötään suoraan uunista tiiviiseen ja kuivaan lasipurkkiin. Sieltä niitä voi sitten napsia tarpeen mukaan risottoihin, lihapullataikinaan, pastakastikkeeksi jne.


Mitä tehdä ylijäämille? Neljä peltiä tatteja ja edelleen litran verran tuoreita kulhossa. Paistoin tateista kesäsipulin ja kerman kanssa kastikkeen. Lisäksi leivoin leipää, johon lisäsin kuivattuja suppilovahveroita.


Tuoreen leivän voitelin levittyvällä vuohenjuustolla, ja kaadoin tattimuhennoksen päälle. Vielä hiukkasen lisää vuohenjuustoa ja Nam!


Koira hoiteli puolikkaan yhdestä leivästä ihmisten ruokailun aikana suoraan pöydältä. Leikkasin kalutun osan pois, ja lopusta paistoin tänään valkosipuliyöjyssä krutonkeja maa-artisokkakeiton päälle.

1 kommentti:

  1. NamNam! Mäkin sain siskon pihalta kassillisen voitatteja, jotka näytti tosi hyviltä! Sit kun aloin purkamaan lastia, huomasin että priimakuntoisistakin löytyi matoja. Höh! :( No mut hyvä et voidaan tulla joskus teille nauttimaan tattisadosta! Hihihi!

    VastaaPoista

Sivut