sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Spelttileipä

Kaveri kävi kylässä ja toi emännälle (se olen siis minä) tuliaisiksi Malmgårdin kartanon speltti- ja emmerjauhoja. Malmgård on Sipoolainen panimo joka valmistaa aivan loistavia oluita. Eriyisesti tykkään hiukan makeasta Dinkel spelttioluesta joka sopii tosi kivasti ruoan kaveriksi. 


Viikkoa myöhemmin kummipoika vanhempineen pistäytyi kylässä ja tarjosin ruoaksi kermaista lohikeittoa (ei reseptiä eikä kuvaa. Kaikki män samantien parempiin napoihin) jonka kyytiläiseksi ajattelin leipoa Maku lehden spelttisämpylöitä. 

Tein taikinan yksi yhteen ohjeen kanssa, mutta lopputulos oli täysin juokseva. Koska en ole ennen käyttänyt spelttijauhoa en uskaltanut alkaa niitä juurikaan lisäilemään sillä en tiennyt miten jauhot turpoavat nostatusvaiheessa. No.. Eivät ne turpoa. 45min myöhemmin taikina oli edelleen litkua. Lisäsin 1,5dl jauhoja, desin verran ruishiutaleita ja kaadoin taikinan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paistoin leipää ohjeen mukaisesti 225 asteisessa uunissa, reilun 20 minuuttia kunnes keskelle työnnetty puutikku nousi puhtaana. 

Todella, todella hyvää leipää joka myös katosi hetkessä vieraiden ja isäntäväen suuhun. Mutta ei siitä kyllä sämpylöitä olisi saanut leivottua mitenkään. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut