tiistai 5. maaliskuuta 2013

Valkosipulikeittoa ja Peltileipää

Omenamintun Peltileivästä on tullut meillä ihan luottokamaa. Leipä on vaan niin pirhanan hyvää, että minulle on jo kaksi kertaa käynyt niin, että leipä on jättänyt pääruoan varjoonsa. Kannattaa miettiä minkä kanssa tätä tarjoaa. Melkein suosittelen jättämään leivän esim. aamiaspöytään jossa se saa ainsaitsemansa aseman.


Omenamintun ohjeesta poiketen itse laitan taikinan sekaan vielä 1,5dl siemen-pähkinä sekoitusta tuomaan purutuntumaa ja ilmaamaan taikinaa. Suosittelen kokeilemaan.


Valkosipulikeittoa maistoin ensimmäisen kerran edesmenneessä Casa Largo ravintolassa Helsingissä. Rakkaus syttyi siltä lusikalliselta ja senjälkeen olen testaillut erilaisia variaatioita. Tämä lauantailounaaksi nautittu versio toimi ainakin erinoimaisesti.


Tässä keiton resepti.

Valkosipulikeitto

2 suurta tai 4 keskikokoista Rosamunda perunaa
6 Kokonaista valkosipulia
1 Sipuli
Timjamia
3dl Vettä
4dl Maitoa
2dl Ruokakermaa
Kasvisliemikuutio
Oliiviöljyä
Suolaa
Valkopippuria

Lämmitä uuni 225 asteeseen.
Leikkaa valkosipuleista terävällä veitsellä lakki pois. Asettele valkosipulit pellille tai vuokaan. Revi timjamista muutamia oksia ja asettele ne valkosipuleille. Kaada jokaisen sipulin päälle reilu loraus (noin ruokalusikallinen) oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Paahda valkosipuleita uunissa n.10-15min kunnes ne ovat saaneet väriä ja pehmenneet (kokeile haarukalla). Aseta valkosipulit jäähtymään.

Kun valkosipulit ovat kädenlämpöisiä, purista kynnet ulos sipuleista vuokaan/pellille. Voit myös kuoria kynnet, mutta puristamalla pääset helpommalla.

Kuori perunat ja kuutioi ne. Hienonna sipuli karkeasti.
Kuumenna kasarissa 1rkl öljyä ja kuullota perunoita ja sipuleita hetki. Kaavi vuosta/pelliltä sekaan valkosipulit, paahtunut timjami ja ylijäänyt öljy. Sekoita.
Lisää joukkoon 3dl vettä ja kasvisliemikuutio. Kun keitto kiehuu lisää 4dl maitoa, 1tl suolaa, muutama oksa timjamia ja 0.5tl valkopippuria. Kun perunat ovat melkeen kypsiä lisää kerma ja keitä loppuun.
Soseuta keitto sauvasekoittimella ilmavaksi. Tarkista suola.

Tarjoa keitto höyryävän kuumana hyvän leivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut