tiistai 24. helmikuuta 2015

Perussafkaa: SiskonmakkarakeittoMieleeni juolahti muinoin muisto siitä, kuinka muuttaessani ensimmäisen kerran omilleni opiskelemaan tunsin itseni ihan mielettömän aikuiseksi, kun kaverin kanssa asuntolan keittiössä keitimme makaronia ja söimme sitä voinokareen kera. Teimme ruokaa itsellemme. Ihan itse.

Ensimmäisessä oikeassa asunnossani olin omasta mielestäni jo huippukokki tasolla, kun kokkasin paistovalmista ciabattaa purkkipestolla, tomaatilla ja mozzarellajuustolla. Tämä on muuten edelleen lempi pikaruokani, että eipäs nyt ylenkatsota siellä. 

Näistä muistoista lähti ajatus tähän Perussafkaa -sarjaan, jossa postaan ainoastaan super helppoja, edullisia, terveellisiä ja vähemmän terveellisiä, perusruoka reseptejä. Nämä ovat varmaan aika monelle lukijalle jo ihan tuttua kauraa, mutta jospa tänne eksyykin joku jolla ei vaikka olekaan samanlaista Äitiä, kuin minulla. Sellaista jolle voi soittaa ihan milloin tahansa ja kysyä mitä lettutaikinaan tulee.

Tämä keitto on versio Mummoni reseptistä. Mummo laittoi keittoon ainostaan perunaa ja sipuleita. En tiedä oliko tämä joku pula-aika juttu vai johtuiko siitä, että en suostunut muksuna muuta syömään? Itse olen kuitenkin lisännyt reseptiin muitakin kasviksia, sillä ne tuovat keittoon lisää ruokaisuutta ja hyvää makua.


Siskonmakkarakeitto

0,5kg Keittoperunoita (keltainen pussi)
10kpl Pikkusipuleita
3kpl Varsiselleriä
5kpl Porkkanoita
1pkt Siskonmakkaraa
8dl Maitoa
2kpl Kanaliemikuutioita
6-10dl Vettä
1tl Sokeria

Kuori ja lohko perunat ja porkkanat maun mukaan, sopiviksi suupaloiksi. Tee paloista mahdollisimman saman kokoisia, jotta ne kypsyvät samaan aikaan.

Kuori pikkusipulit ja paloittele huuhdeltu varsiselleri. Kaada kaikki ainekset suurehkoon (esim. 5l) kattilaan ja lisää päälle niin paljon kylmää, raikasta vettä, että kasvikset juuri peittyvät. Kuori sekaan kanaliemikuutiot.

Aseta kattila hellalle ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi alkaa kiehumaan lisää makkarat:
Purista makkarasta pieniä pullia kiehuvaan veteen. Helpointa on puristaa kaksi makkaraa tyhjäksi ja tämän jälkeen leikata saksilla kuori poikki, ennenkuin puristaa seuraavat kaksi makkaraa.
Kun kaikki makkarat on puristettu kattilaan sekoita keittoa hieman ja kaada joukkoon maito ja sokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat kypsiä (n.10min). Kokeile kasviksia painamalla haarukka yhteen perunaan ja porkkanaan. Mikäli haarukka uppoaa helposti, on keitto valmista. Mikäli keität kasviksia hiukan liikaa ja ne alkavat hajoamaan se ei vaikuta keiton makuun, ainostaan suutuntumaan ja ulkonäköön. 

Tarjoa keitto tuoreen ruisleivän ja margariinin kera. Mikäli ajatus maidosta makkarakeitossa ahistaa (ei kannattaisi, se on todella maukasta) voit myös korvata maidon kokonaan vedellä ja jättää sokerin pois. Näin teet perinteisempää kirkasta siskonmakkarakeittoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut